Ikebana workshop

In het Flower Art Museum in Aalsmeer volgde ik vandaag met zo’n 15 andere dames een Ikebana workshop bij Masako Higashi.

Ikebana is Japanse bloemschikkunst. Masako gaf les alsof iedere instructie een Japans bloemstuk was: geen woord teveel en tussen de woorden en de zinnen volop open ruimte.

“Wordt ikebana in Japan als een kunst beschouwd?” vroeg één van de dames. “Ikebana betekent in het Japans: bloem-schik-kunst”, zei Masako.

 

 

 

We kregen allemaal twee takken, een grote en een kleine. Die hadden eigenlijk Japanse namen, maar wij mochten gewoon Tak 1 en Tak 2 zeggen.

We kregen ook elk drie bloemen. Bloem 1 was de mooiste, maar je moest wel zelf bedenken welke bloem dat was. Er was ook nog wat groen. Masako deed voor hoe je een asymmetrisch bloemstuk met veel open ruimte maakte, dat perfect in balans was. Terwijl ze schikte praatte ze met de bloemen, maar ze deed dat met zo’n vanzelfsprekendheid dat het me pas opviel toen een van de dames fluisterde: ‘Ze práát met de bloemen!’

 

 

 

Daarna gingen we zelf aan de slag. We prikten onze takken, bloemen en groen in een potje vol oasis. Eigenlijk moest je een soort spijkerbedjes gebruiken, maar die worden in Nederland niet meer gemaakt omdat lood niet mileuvriendelijk is.

Ikebana leek veel meer op fotograferen dan ik me van te voren gerealiseerd had: je was bezig met een compositie te vinden die er allang was, je hoefde alleen nog maar de onderdelen op de juiste manier in beeld te brengen.

 

 

 

Hoewel de uiteindelijke compositie niet mathematisch te voorspellen was omdat er levende materialen bij gebruikt werden, en geen twee takken hetzelfde zijn, lag er toch een prachtig helder schema aan ten grondslag. Wij werkten volgens het Moribana schema.

Er bestaan er nog een stuk of twintig, maar het was me direct duidelijk dat ik met Moribana nog jaren vooruit kan.

2 thoughts on “Ikebana workshop

  1. Dat heb ik ooit jarenlang willen doen. Ik kwam er voor het eerste keer tegen bij mijn oorlogse rondzwervingen in Amsterdam in de buurt van de Singel bij de munt in.een kleine etalage in een zijstraatje.

  2. Geweldig verhaal, heerlijk om te lezen en…ga door, het zal je leven veranderen en verrijken, dit op grond van 10 jaar redelijk actief Ikebana .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *