5 Minuten Niksen

Niksen is pokon voor de ziel. Na het Niksen weet ik veel beter hoeveel tijd en energie ik moet besteden aan Maken, Zaken, Spelen of delen. Zonder tijd te nemen om even stil-te-staan-zonder-iets-anders-te-doen-dan-te-ervaren-hoe-het-er-voor-staat, maak ik andere keuzes. De vertrouwde keuzes. Of deĀ  makkelijkste keuzes. Of de meest geaccepteerde keuzes. Of de goedkoopste keuzes. Of de korte-termijn keuzes.

Daarom Niks ik regelmatig even. In die lege, want niet ingevulde tijd valt er van alles op zijn plek. Soms met een boem, soms bijna ongemerkt.

Niksen is voor mij bijvoorbeeld 5 minuten uit het raam staren, 20 minuten mediteren, een half uur langs het kanaal wandelen of drie uur langs de zee, of een paar dagen in mijn eentje ertussenuit met een leeg opschrijfboekje en een pen.

Die kortste niks-pauzes probeer ik dagelijks te nemen, de langste neem ik twee tot drie keer per jaar. Misschien is dat wel niet genoeg.

Over de video: In deze video gebeurt 5 minuten niks (behalve een piepklein dingetje op het eind). Als je heel goed luistert hoor je soms op de achtergrond een vogel. Het apparaat is een soort van reuzenstopwatch. Het werd mij verkocht als een schaakklok, maar dat is het duidelijk niet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *