“maken spelen zaken delen”

Dit is de manier waarop ik al jaren de bestanden op mijn harddisk orden, en de mailtjes in mijn mailarchief. Mijn leven dus eigenlijk. Waarom ik dat principe nog niet op mijn website had toegepast weet ik niet. Bij deze, dus.

maken (raken)

Dat gaat over waartoe wij op aarde zijn. In mijn geval is dat het schrijven van teksten over dingen die er voor mij  toe doen en steeds vaker ook het maken van foto’s die laten zien hoe ik de dingen zie.  Je zou deze categorie van activiteiten ook ‘raken’ kunnen noemen, want dat is weer het doel van de teksten en de foto’s, dat ze iemand raken. Maar ik geloof dat dat een neveneffect is van het feit dat ik met aandacht en oprecht iets maak. Als je uitsluitend gaat sturen op ‘raken’ krijg je sentimenteel effectbejag. In ieder geval gaat de lol er voor mij dan af. Zoals ik het nu aanpak, raakt het mijzelf ook regelmatig en onverwacht, en dat maakt het zo leuk om te doen.

spelen

Dat gaat over het ogenschijnlijk zinloze. Het luie. Het onbelangrijke. Spelen heeft als doel plezier hebben en dingen uitproberen die mogen mislukken (graag zelfs). Spelen is je laten verrassen: naar een film gaan zonder dat je zeker weet dat hij goed is, zomaar een zijpad inslaan op een wandeling omdat je niet kunt zien wat er om de bocht is, met verf kliederen zonder vooropgezet plan, maar wel met genoeg tijd om dingen uit te proberen (en de boel achteraf op te ruimen). Spelen is inspiratie opdoen door ervoor open te staan en dan te kijken wat er naar binnen vliegt, het is na-apen, herhalen, varieren, lelijke dingen durven maken, vragen durven stellen, niksen, wandelen, mediteren. Het is lachen, huilen, praten en zwijgen met je geliefden, maar niet eindeloos zeuren over niks. Zonder te spelen kun je niet maken.

zaken

Dit gaat over het hoogst noodzakelijke. Hetgene dat streng begrensd moet worden, omdat het – bij mij althans – de neiging heeft tot ongebreidelde groei. Het is geld op de bank, brood op de plank en schone kleren aan je lijf, een computer die doet wat hij moet doen, maar achter het gasfornuis hoeft het echt niet brandschoon te zijn. ‘Zaken’ creert de randvoorwaarden voor een bestaan waarin spelen en maken mogelijk zijn.

delen

Dit gaat over het laten zien wat je maakt. Wat spannend kan zijn en wat onvoorspelbare gevolgen kan hebben. Deze website en mijn nieuwsbrief zijn  is onderdeel van ‘delen’. Ik deel daarin niet alleen wat ik maak, maar ook het maakproces en ook het ‘spelen’ met je.  Ik hoop op wederzijdse inspiratie! Meer

niksen

Niksen is het allerbelangrijkste. Daarom krijgt die een een video: 5 Minuten Niksen

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *