Lezen, schrijven en tekenen op een ReMarkable tablet

Al sinds juni 2018 maak ik nauwelijks meer aantekeningen op papier. Toen heb ik namelijk een reMarkable gekocht, een e-reader waar je ook op kunt schrijven.

schrijven & tekenen

De grote plus van dit superhandige elektronische kladblok boven een gewone tablet (met een glad glazen scherm) is dat het enigszins stroef voelt als je er op schrijft. Net als bij papier. Het maakt ook een beetje een krassend geluid.
Je kunt kiezen uit een paar tools die een inktpen, een potlood en een fineliner moeten voorstellen. Je kunt drie verschillende diktes en drie verschillende kleuren (zwart, wit, grijs) instellen voor die tools. Je kunt inzoomen op wat je geschreven of getekend hebt. Je kunt gummen, selecteren, vergroten, verkleinen, kopiëren, verplaatsen. Sinds de nieuwste update kun je ook pagina’s dupliceren (lijkt me handig voor animatietekenen).

templates

Je kunt met lagen werken (maximaal 5 lagen, exclusief de achtergrond=template). Op de ReMarkable staan 36 verschillende templates, zoals lijntjes, ruitjes, checklists, of muziekpapier. Je kunt ook je eigen templates maken, dat heb ik nog niet gedaan.

pen

Je schrijft erop met een speciale pen, de ReMarkable Marker. De prijs is inclusief zo’n pen, maar als je hem kwijtraakt is een vervangend exemplaar erg prijzig. Dan zou je ook kunnen overwegen een digitaal potlood te kopen: de Staedler noris digital
werkt ook met de ReMarkable.

je bestanden erop zetten en bewerken

Je kunt je kunt er pdf’s en epubs-zonder-DRM opzetten. Dat kan via een app (voor pc en smartphone) of met een datakabel (die krijg je erbij en met een gewone USB-kabel kan het niet). Je kunt er ook foto’s opzetten, maar alleen als je ze eerst omzet (print) naar pdf. Je kunt schrijven en tekenen in je bestanden, je kunt dus handgeschreven aantekeningen maken in je e-boeken en snorretjes tekenen op foto’s.

de cloud

De Remarkable kan met wifi contact maken met de ReMarkable cloud, waar je bestanden staan, en die synct met de app op je pc en telefoon, maar er zit geen browser op of andere afleidende mogelijkheden.

je bestanden eraf halen

Je kunt je (aan)tekeningen exporteren uit de app als pdf, png of svg. Je kunt ze ook aan jezelf mailen vanuit de ReMarkable zelf (alleen als je een wifi verbinding hebt), als pdf, png of svg (beta). Je kunt ook de pdf’s of boeken die je er op gezet hebt weer exporteren (met je eventuele aantekeningen erin) maar dan is het bestand wel groter geworden.

je handschrift herkennen

Hij kan mijn handschrift redelijk goed ontcijferen. Niet foutloos. Je mailt de in getypte tekst omgezette aantekeningen aan jezelf vanaf de ReMarkable

de prijs & korting

Hij kost nu 599 euro en ja dat is erg duur, maar ik vind het zelf het geld waard. Hij is af en toe zomaar ineens 100 euro goedkoper. Als je geen zin hebt om daarop te wachten kun je 85 euro korting krijgen als je bij het bestellen op de link klinkt met “Been referred by a friend?” en dan mijn naam invult (Liesbeth Jongkind)

software updates

De ReMarkable is een gadget voor early adopters. Dat merk je aan de prijs en dat merk je ook aan het feit dat hij na een software update ineens dingen kan die hij eerst niet kon en die toch wel erg handig zijn. Na de vorige update zat er ineens OCR op, en sinds kort kan hij pagina’s verplaatsen binnen en tussen documenten (niet in pdf’s en ebooks, maar wel in je eigen digitale kladblokken). Er is een wensenlijstje van dingen die hij nog niet kan en waar de gebruikers met smart op zitten te wachten.

indelen

Je kunt mappen en submappen en sub-sub-etc-mappen maken, net hoe je het zelf handig vindt om alles in te delen

specificaties

afmetingen: Hij is iets kleiner dan een i-pad 2, 17,7 x 25,6 x 0,67 cm
gewicht: 350 gram
scherm: zwart/wit (e-ink), kunststof
resolutie: 1872 x 1404 pixels
opslagcapaciteit: 6,5 GB beschikbare internal storage
Processor: 1 GHz ARM A9 CPU
meer specificaties

communities & links

Remarkable gebruikers op facebook
Remarkable gebruikers op reddit
E-inkpads gebruikers op facebook

 

 

2 thoughts on “Lezen, schrijven en tekenen op een ReMarkable tablet

 1. Beste Liesbeth,
  Ik schrijf een boek en het liefst met de hand. En heb deze tekst dan als getypte tekst nodig voor print.
  Kan deze tablet de handgeschreven teksten ook direct naar Word overzetten? Of moet het per mail (en dan moet ik weer knippen plakken)?
  Ik wil graag grote hoeveelheden tekst handgeschreven omzetten in getypte tekst zoals je begrijpt… vraag me af of dit dan de oplossing biedt? Vr grt Vanessa

  1. Beste Vanessa,
   ja het moet per mail,
   dus alsje het in word wilt hebben moet je dat inderdaad knippen en plakken.
   En er zitten meestal ook nog wel wat fouten in de getypte tekst (tenzij je heel erg netjes schrijft), dus je moet er sowieso nog dingen in wijzigen.
   Je zou dit stukje van het proces misschien fijn kunnen inbouwen in je redigeerrondes, want een boek is nooit meteen goed he, dus je moet sowieso alles nog eens overlezen en stukken verplaatsen of inkorten of schrappen of herschrijven.

   Je kunt trouwens alleen via de remarkable dingen die je op de remarkable zelf schrijft omzetten in getypte tekst.
   Je kunt ook teksten die je al eerder met de hand geschreven hebt inlezen in de Remarkable (als pdf of png) maar die kun je niet laten omzetten in getypte tekst.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *