De waterput (hexagram 48: Tjing)

Soms als ik niet zeker weet of ik op het goede spoor zit, doe ik de I Tjing. Dat is een Chinees orakelboek waaraan je een vraag kunt stellen door zes keer drie muntjes op te gooien of iets met duizendbladsteeltjes te doen. Het kan ook gewoon online (dan moet je zes keer op een knop drukken) en dat werkt volgens mij net zo goed. Je krijgt namelijk een antwoord waarmee je altijd de kant op kunt waar je denkt dat je heen wilt. Wat de I Tjing doet  is je helpen dat wat scherper te formuleren voor jezelf.

Ik herformuleer mijn orakel op basis van de al best wel oude (1953) Nederlandse vertaling van de Duitse vertaling van een van de versies van deze ca. 3000 jaar oude Chinese teksten. Er staan ook allerlei andere interpretaties op internet.

Op de foto staan een plastic eierlepeltje, de oude theelepeltjes en de suikerlepel van mijn oma, het schitterende slabestek dat ik van mijn vriendin Heleen gekregen heb en een klutser. Garde, zeiden de oude Chinezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *